A ragyogó pápa

Szent Benedek az európai kultúra megmentője volt, s pont ezért vette fel Joseph Ratzinger a XVI. Benedek nevet. Európa és a világ nem csak az Egyháztól akar elszakadni, hanem az alapvető emberi értékektől is. Az elszakadás táptalaja az a kulturális válság, mely Szent Benedek korában is lezajlott, és melyet pont az Egyház volt képes megállítani. XVI. Benedek már nem csak Európáért harcolt, hanem azért, hogy az Egyház az egész emberiség iránt felelősséget vállalhasson. Nem csoda hát, hogy irgalmatlanul támadták ellenfelei, ahol csak tudták.

XVI. Benedek öröksége nem egy elrugaszkodott teológiai mű, hanem egy olyan út újrafelfedezése, melyen haladva az Egyház újra képessé válhat irányítani az emberiség sorsát. Bár valóban a „ragyogó pápánál” van mindaz a bölcsesség mely nélkül az Egyház csak nagy veszteségekkel lesz képes átvészelni az elkövetkező időszakot, ő mégis a kiengesztelődés, a béke és az alázat útját járja be. S ha jobban belegondolunk, pont ez az az út, melyet Krisztus ránk hagyott az Evangéliumban.

Sokan még most sincsenek tisztában azzal a kinccsel, melyet az Egyház (talán most úgy tűnik) elveszített a „ragyogó pápa” lemondásával. Azt a pápát engedtük el, aki újra biztosította az Egyházat hitének teljes tisztaságában, aki újra megmutatta, hogy az Egyház Krisztus misztikus teste, nem csupán a hívek gyülekezete, aki oly szelíden tárta elénk a ragyogó hit tisztaságát, hogy észre sem vettük, valami igazán szép korszak kezdődött el. Mindezt a szépséget nem elég megköszönnünk, felelősségünk tudatában egyre mélyebben meg kell értenünk, és folytatnunk kell a csodás örökséget.

Related Posts

Hagyjon üzenetet!