Az Egyház él, az Egyház fiatal!

XVI. Benlap_logo_01edek pápa – szent elődjének halála és saját megválasztása után mondott, – híressé vált szavaival élve: „Az Egyház él, az Egyház fiatal!” Így minden, az Egyházban történő változás alkalmával tudatosíthatjuk magunkban azt, hogy bármilyen személyi változás van is az egyházközségekben – legyen szó akár papról, akár hívőről – az evangélium örömhíre, melyet az Egyház hordoz, mindig megmarad: állandó, örök. Az egyházi szolgálatot teljesítő ember az ideig tartó munkájával az örök és állandó örömhír továbbadásának a segítője.

Ez az igazság erősödik meg bennünk, amikor arra gondolunk, hogy a közelmúltban milyen változások történtek egyházközösségeink életében. 12 éves itteni szolgálat után elköszöntünk Horváth József őrnagytól, tatai helyőrségi lelkésztől, aki a kapucinus egyházközség és a hozzátartozó Agostyán és Vértestolna hívő közösségét is önzetlenül szolgálta a katonai tevékenységen kívül, hiszen ezt követően Kaposváron folytatja munkáját. Pöltlné Enci és a húsvét óta a sekrestyési feladatkörben segítségére lévő és az áldozatos munkában részt vállaló Rácz Tibor már korábban jelezték, hogy egészségi állapotuk miatt tevékenységüket csak az „utódjuk”, az új munkatárs megtalálásáig tudják vállalni. Bondor Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli régiójának, valamint a tatai csoportjának vezetője, aki 2011-ig főállású alkalmazottként, majd ezt követően nyugdíjasként volt irodista a kapucinus plébánián, ezen utóbbi feladatának terhétől mentesül. Sajnálatomra, és sok gyermek szomorúságára Lengyelné Ida néni és Fenyvesiné Marika néni már tavaly ősszel szóltak, hogy megnövekedett családi elfoglaltságuk miatt ez az utolsó tanév, amiben hitoktatást tudnak vállalni.

Mindnyájuk eddigi munkáját köszönjük, és további életükre Isten áldását kérjük!

Új hitoktatóként fog dolgozni a kapucinus plébánián, a Vaszary iskolában, Vértestolnán és Agostyánban Mészáros Oszkár, aki a tavalyi évben szerzett teológusi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. A sekrestyési munkát egyházközségeinkben szeptembertől Kruppai Tamás látja el, aki kántori oklevéllel is rendelkezik, és így, ha szükséges, orgonistaként is tud szolgálni templomainkban. Megkeresésemre és kérésemre a három egyházközség összes adminisztratív tevékenységét, valamint a plébániák életének koordinálását, a plébániai honlap kezelését és az Apostol újság további szerkesztését Jánoska Tibor vállalta, aki többek között teológusi diplomával is rendelkezik. Tibornak nem csak eddigi munkájáért vagyok hálás, (újság szerkesztés, pályázatok megírása, a múzeum létrehozása stb.) melyet alázatosan, csendben, a háttérben maradva, semmilyen anyagi juttatást el nem fogadva végzett, hanem azt is megköszönöm, hogy ezen új egyházi szolgálatért a Kormányhivatalban betöltött tisztségét adta fel.

Az új szolgálattevők életére és munkájára ugyancsak a Jóisten bőséges áldását kérjük!

Mindannyian bízzunk abban, hogy ezek a változások egyházközségeink életének javát fogják szolgálni! Ne felejtsük el, amit Benedek pápa is hangsúlyozott, hogy az evangélium átadásában munkálkodó emberek személyétől függetlenül: „Az Egyház él, az Egyház fiatal!”

Szalai Gábor

plébános