Karitász

Karitasz_logo

„Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel”

Kalkuttai Szent Teréz

Teréz anyának ez a gondolata nagyon illik a tóvárosi Kapucinus plébánia karitász csoport tevékenységére. Ez a „kis” csoport 2017-be, 17 fővel (állandó és változó létszámmal) rendszerességgel és nagy szeretettel végzi önkéntes munkáját.
Minden hét keddi napján fogadó órát tartottunk 14-16 óra között, ahol 2017. januártól novemberig 955 tartós élelmiszer csomagot osztottunk ki 185 kérelmezőnek. Voltak közöttük nagycsaládosok, kisnyugdíjasok, hajléktalanok (elsősorban „utcai”), nehéz sorban élők. Anyagi forrásunk csak a templom Szent Antal perselyéből, magánadományokból, valamint a Soltész István Kamarazenekar jótékonysági hangverseny felajánlásából volt. Így a gyógyszer támogatással együtt (ami 89.515 forint volt) 560.380 Ft-ot fordítottunk erre a célra.
Csoportunk további célja az egyedül élő idősek, betegek látogatása, segítése. Ennek érdekében egyedülállókhoz és a Fényes fasori Idősek Otthonába is látogattunk, ahol sok szeretetet és kedvességet kaptunk az idős emberektől.
A püspök atya által meghirdetett húsvéti élelmiszer gyűjtés szétosztása – mely a tatai Kapucinus, Szent Kereszt és a hozzájuk tartozó fíliákban történt és eredménye közel 1 tonna élelmiszer volt – a mi feladatunk volt.
Preventív céllal, kétheti rendszerességgel ingyenes vércukor és vérnyomásmérést végzünk a Szociális Alapellátó Intézetben Kovács Tádé adományának segítségével.
Nagy öröm, hogy csoportunkból öten rendszeresen járnak a Vakok Állami Intézetébe, ahol önkéntesként segítik a lakók szabadidejének eltöltését.
A Vaszary János Általános Iskola diákjai – tanáraik felkészítésével – rendszeres műsort adnak a mozgáskorlátozottak és a hajléktalan szálló lakóinak. Adventben együtt készülünk karácsonyi műsorral és a karitász tagok által sütött süteményekkel.
Minden hónap utolsó péntekén, a szentmise után összejövetelt tartunk, ahol megbeszéljük a tapasztalatokat és mindig valamilyen téma feldolgozásával egészítjük ki a délutánt. Az elmúlt félévben meghívtuk a hajléktalan szálló vezetőjét, a Vakok Intézetének képviselőjét, valamint a Vaszary Iskola védőnőjét, akik előadásaikkal használható tanácsokat adtak feladataink jobb ellátásához.
Figyelmet fordítottunk a lelki töltődésre is. Elmélkedtünk a segítő szentek életéről, valamint részt vettünk a plébániai lelkigyakorlatokon és szentségimádásokon.
A jövőben is szeretnénk legalább ilyen lelkesedéssel és szeretettel folytatni ezt a munkát.
Köszönjük a tóvárosi Kapucinus plébánia plébánosának, Albert atya támogatását. Köszönjük a Győri Karitász segítségét, akik iskolakezdési és pelenka támogatással, valamint alma akcióval segítették a rászorulókat. Köszönjük minden tagunk önkéntességét és mindazok támogatását, akik valamilyen módon fontosnak tartják ezt a szolgálatot. Továbbra is nagy szeretettel várja Csoportunk azok jelentkezését, akik önkéntes munkájukkal segítenék a Karitász munkáját.
„Úgy érezzük, hogy amit teszünk csak egy csepp a tengerben. Enélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”

Dr. Lakatos Péterné

Fogadóóra: 

Keddenként 14 órától 16óráig önkénteseink a plébánián várják a rászorulókat és az adományokat.

Megalakult a Tatai Karitász Csoport

2016. január 5-én tíz fővel megalakult a Tatai Karitász Csoport a Kapucinus plébánián,mely fő céljául a tatai kistérség rászorulóinak felkeresését és támogatását tűzte ki.

Szabó György, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója személyes látogatása során üdvözölte kezdeményezésünket a helyi közösség megalakítására, valamint támogatásáról biztosított bennünket, illetve közölte megyéspüspök úrral közös szándékukat az egyházmegyében négy regionális központ létrehozásáról, melynek egyik központját a mi csoportunk látná el.

Kovács Csaba Albert plébános úr helyet biztosított a plébánián és lehetőségei mérten segíti munkánkat.

Csoportunk célja első sorban az egyedül élő betegek látogatása, rászorultságuktól függően ellátásuk biztosítása. A hátrányos helyzetben élő családok rendszeres támogatása lehetőségeinkhez mérten. Egészségügyi felmérést is szeretnénk a városban elindítani, mely első lépésben ingyenes vérnyomás és vércukorszint mérést fog jelenteni heti rendszerességgel.

Heti rendszerességgel, minden kedden 14 órától az önkénteseink ellátják az adminisztratív feladatok mellett a hozzánk érkező rászorulók regisztrációját a plébánián. Szeretettel várjuk további önkéntesek jelentkezését, akik érzik magunkban az ambíciót, az elszántságot a karitatív teendők ellátására, mert segítség lelki boldogságot ad.

Tatai Karitász Csoport

 

Karitász Tízparancsolat

  1. Igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet.
  2. Kétszer segít, aki gyorsan segít. A bürokrácia a karitász halála.
  3. A bajbajutottat sohase alázd meg: érezze, hogy örömmel segítesz.
  4. Úgy segíts, hogy a rászoruló saját magán is segíthessen. Vezesd rá az öntevékenységre.
  5. Ne alamizsnát adj, hanem igyekezz a bajt gyökerében orvosolni.
  6. A bajbajutott nem „ESET”, hanem személy. Vedd emberszámba, törődj vele, szánj rá időt, türelmet, őszinte érdeklődést.
  7. Vedd elejét a visszaéléseknek. Járj utána a fontosabb ügyeknek.
  8. Kínos pontossággal számolj el minden fillérről, és köszönj meg minden adományt.
  9. A segítség nem monopólium, de nem is konkurencia. Segíts annak, aki segíteni akar.
  10. Ne várj hálát. Ne sértődj meg. Ne légy kicsinyes. Imádkozz azokért, akiket Isten szeretetedre bízott.